Jak wykorzystać pojemniki plastikowe ażurowe w przechowywaniu produktów spożywczych ?
Żywność to produkt szczególnie wrażliwy na zmiany temperatury, wilgoć czy nacisk. Dlatego wszelkie wypieki, warzywa i owoce powinny być przechowywane i transportowane w bezpieczny sposób, aby artykuły nie straciły na jakości. Zakłady z branży spożywczej chętnie sięgają po ażurowe pojemniki plastikowe, które mają liczne otwory zapewniające optymalny przepływ powietrza. Wykonane zostały z tworzywa sztucznego – lekkiego w przenoszeniu i łatwego w utrzymaniu czystości. Wielkość oraz kształt oczek można z łatwością dopasować do indywidualnych potrzeb.
Plastikowe pojemniki ażurowe doskonale nadają się do przechowywania produktów spożywczych, które wymagają stałego dostępu do świeżego powietrza, takich jak mięso, ryby, warzywa i owoce. Korzystają z nich także producenci wyrobów cukierniczych oraz pieczywa. Odporność na uszkodzenia i deformacje oraz nieprzeciętną trwałość zawdzięczają polietylenowi o wysokiej gęstości (HDPE). Co więcej, spełniają restrykcyjne normy dopuszczające je do kontaktu z żywnością.
Plastikowe pojemniki ażurowe doskonale nadają się do przechowywania produktów spożywczych, które wymagają stałego dostępu do świeżego powietrza, takich jak mięso, ryby, warzywa i owoce. Korzystają z nich także producenci wyrobów cukierniczych oraz pieczywa. Odporność na uszkodzenia i deformacje oraz nieprzeciętną trwałość zawdzięczają polietylenowi o wysokiej gęstości (HDPE). Co więcej, spełniają restrykcyjne normy dopuszczające je do kontaktu z żywnością.
Dlaczego pojemniki ażurowe to dobry wybór dla branży spożywczej?
Znajdują szerokie zastosowanie w zakładach przetwórstwa spożywczego, mają perforowane dno i ściany zapewniające optymalną wentylację, podlegają w 100% recyklingowi – to tylko niektóre zalety ażurowych pojemników plastikowych. Na szczególną uwagę zasługują także ergonomiczne uchwyty ułatwiające transport oraz szeroki zakres dopuszczalnych temperatur – od -20 do +70 stopni Celsjusza. Odpowiednio wzmocnione narożniki ograniczają ryzyko uszkodzeń skrzynek w trakcie przenoszenia.
Zanim produkt docelowo trafi do klienta, przechodzi przez różne etapy procesu technologicznego – od obróbki, przez pakowanie, po dystrybucję. Aby zachował doskonałą świeżość i nienaganną jakość przez cały ten czas, musi być przechowywany we właściwych warunkach (miejsce, temperatura, data przydatności do spożycia). W tym celu stosuje się specjalne pojemniki plastikowe o ażurowej konstrukcji, które zawierają liczne otwory, zapewniające stały dopływ powietrza. Doskonale nadają się więc do sztaplowania, czyli układania jeden na drugim. Ich wymiary oraz kształt zostały znormalizowane do standardów europejskich.
Zanim produkt docelowo trafi do klienta, przechodzi przez różne etapy procesu technologicznego – od obróbki, przez pakowanie, po dystrybucję. Aby zachował doskonałą świeżość i nienaganną jakość przez cały ten czas, musi być przechowywany we właściwych warunkach (miejsce, temperatura, data przydatności do spożycia). W tym celu stosuje się specjalne pojemniki plastikowe o ażurowej konstrukcji, które zawierają liczne otwory, zapewniające stały dopływ powietrza. Doskonale nadają się więc do sztaplowania, czyli układania jeden na drugim. Ich wymiary oraz kształt zostały znormalizowane do standardów europejskich.
Jak bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze?
Zachowanie obowiązujących normy higieniczno-sanitarnych to absolutna podstawa w kwestii przechowywania żywności. Ważna jest więc nie tyle trwałość i stabilność pojemników plastikowych, co materiał, z jakiego zostały wykonane. Ażurowe skrzynki powstały z tworzywa HDPE o dużej gęstości, które wykazuje znaczną odporność chemiczną. Mogą być stosowane w hurtowniach, przetwórniach i sklepach spożywczych.
Pojemniki ażurowe występują w wielu różnych rozmiarach w zależności od indywidualnych potrzeb. Chronią artykuły spożywcze przed utratą świeżości, a przy tym są łatwe w transporcie i wygodne w przesuwaniu ciężkich ładunków. Przeznaczone są do użytku zarówno w przemyśle, jak i handlu. Powstały z tworzywa sztucznego wielokrotnego użytku, które w 100% podlega recyklingowi.
Pojemniki ażurowe występują w wielu różnych rozmiarach w zależności od indywidualnych potrzeb. Chronią artykuły spożywcze przed utratą świeżości, a przy tym są łatwe w transporcie i wygodne w przesuwaniu ciężkich ładunków. Przeznaczone są do użytku zarówno w przemyśle, jak i handlu. Powstały z tworzywa sztucznego wielokrotnego użytku, które w 100% podlega recyklingowi.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG